kostna juha aip

Zdravilna kostna juha

Ena izmed najpomembnejših receptov pri AIP dieti je kostna juha, ki velja za t.i. “superhrano” v paleo svetu. Pri zdravljenju avtoimunih bolezni je priporočljivo to zdravilno juho uživati vsak dan. Jaz si jo naredim v ogromni količini kar čez vikend, ko je tudi cenejši električni tok (kuham jo 24 ur) in jo potem zamrznem, da je imam dovolj za cel teden. Pripravljam jo na skoraj identičen način kot govejo juho. Razlika je predvsem, da se pri kostni juhi doda veliko več kosti in manj mesa ter 2-3 žlici kisa (da se iz kosti minerali lažje izločijo). Dlje časa se jo kuha, bolj zdravilna je. Sama jo kuham približno 24 ur in na indukcijskem štedilniku, nekateri jo pripravljajo tudi dlje.

 

Kostna juha – polna zdravilnih sestavin

Kaj naredi to juho tako zdravilno? Različne vrste kosti in sklepov (lahko so goveje, ki so tudi preferirane, kokošje, ribje) napolnijo juho z vitamini, minerali in zdravimi maščobnimi kislinami. Kostna juha je kot prehranski dodatek, ki poskrbi za zdrave kosti, sijočo kožo, izboljša imunski sistem, izboljša prebavo, odpravlja bolečine v sklepih in podpira celične procese, ki se dogajajo v našem telesu vsako sekundo dneva. Je odličen vir kolagena in hilurionske kisline.

 

Koristni napotki pri pripravljanju kostne juhe

 • Sestavine položite v mrzlo vodo in jih nato začnite segrevati do vrenja.
 • Nujna zelenjava pri kuhanju so čebula, korenje in zelena. Marsikdo doda tudi kolerabo, česen, paradižnik. V trgovinah najdete že pripravljeno jušno zelenjavo, kar je zelo priročno. Najbolj pa je seveda, če imate možnost dobiti ekološko zelenjavo s kmetije.
 • Vzemite si čas za kuhanje kostne juhe. Kuhati jo morate vsaj 8 ur, lahko tudi do 72 ur. Dlje se juha kuha, bolj je hranilna.
 • Če niste pristaš mastne juhe, lahko kostno juho po kuhanju ohladite, nato pa z gladine poberete strjeno maščobo.

 

Kakšne kosti izbrati za kostno juho?

Uporabite lahko kakršnekoli vrste kosti – ribje, kokošje, goveje, telečje, svinjske, divjačinske … omejitve ni. Idealno je, da poiščete nekaj takih, ki imajo meso na njih (za izboljšanje okusa), nekaj večjih kosti, ki vsebujejo tudi kostni mozeg ter nekaj bolj želatinastih kosov kot npr. sklepi, stopalo, goveji rep (ker je želatina iz kosti še posebej koristna pri zdravljenju prebavil).

 

kosti za kostno juho

 

Kostna juha – RECEPT

 

SESTAVINE:
 • približno 2 kg kosti (kakršnekoli, najbolj idealno je, da izbirate kar se da raznovrstne kosti – s kostnim mozgom, sklepne kosti, kosti z malce mesa na njih…)
 • 1 velika čebula (olupljena in prepolovljena)
 • 1 veliko korenje (očiščeno in prepolovljeno)
 • 2 stebli zelene (prepolovljeni)
 • 4 stroki česna (olupljeni)
 • 2 žlici jaboljčnega kisa (pomaga izločiti mineralne snovi iz kosti)
 • 5 litrov vode (oz. po občutku)
 • sol (sama dodam pest soli na 5L, prilagodite vašemu okusu)

 

POSTOPEK:
 1. Možnost: preden položite kosti v lonec, jih lahko pečete v pečici pri 180˙C za 30 minut in tako juhi dodate okus.
 2. Kosti in ostale sestavine položite v velik lonec (sama uporabljam 5L lonec). Vanj natočite vodo (kosti morajo biti prekrite z vodo) in lonec pokrijte s pokrovko. Vodo zavrite, nato pa temperaturo kuhališča zmanjšajte, da juha čisto narahlo vre (da se komaj opazi rahlo brbotanje). Na taki temperaturi jo kuhajte vsaj 8 ur, lahko tudi 24 ur. Dlje jo kuhate, večji bo izkoristek koristnih mineralnih in ostalih hranljivi snovi. Izjema so ribje kosti, ki so tako majhne, da je kuhanje nekaj ur popolnoma dovolj.
 3. Če kuhate juho dlje kot 8 ur in nimate popolnoma nepropustne pokrovke, občasno preverite nivo vode ter jo po potrebi dodajte.
 4. Možnost: Ko je kostna juha že skoraj pripravljena, umaknite pokrovko in jo kuhajte še eno uro. Tako bo nekaj vode izhlapelo in juha bo postala bolj koncentrirana. To ji bo dodalo več okusa, a tudi bolj želatinast izgled. Ta korak ni nujen in je popolnoma stvar okusa vsakega posameznika.
 5. Ko je kuhanje kostne juhe končano, jo precedite v večjo posodo, tako, da dobite čisto, rahlo obarvano tekočino. Barva je odvisna od vrste zelenjave in količine mesa, ki jo dodate kostem. Juho lahko sedaj pretočite v kozarce oz. skledice in jo ali zamrznete, ali pa hranite v hladilniku do 5 dni.
 6. Ko se juha ohladi, lahko iz njene površine odstranite maščobo – le-to lahko uporabite tudi za nekatere druge recepte, npr. kot jušno osnovo, za enolončnice, obare… Vendar, imejte v mislih, da ta strjena maščoba na površini ohranja juho svežo dlje časa. Navsezadnje, maščoba je zdrava in nam pomaga pri zdravljenju telesa. Našim celicam zagotavlja hranljive sestavine za uspešno zdravljenje. Jaz odstranim polovico maščobe, polovico pa jo pustim. Drugače mi je juha res preveč mastna za pitje ob obroku.

 

 

recept kostna juha