polnjeni šampinjoni

Polnjeni šampinjoni

aip polnjeni šampinjoni

Polnjeni šampinjoni so odlična predjed ali pa prigrizek na zabavah. Za glavno jed so sicer tudi zelo primerni, vendar se mi zdi, da so malce premalo nasitni. Morda pa bi s prilogo pečenega sladkega krompirja in šalico kostne juhe že sestavljali odlično glavno jed. Ljubitelji gob bodo s tem receptom vsekakor prišli na svoj račun. Sama sem šampinjončke zaužila kar kot večerjo, z dodatkom velike sklede solate in šalico kostne juhe. Pa mi je bilo kar dovolj, glede na to, da niti nisem bila grozno lačna.

Lahko uporabite katerekoli gobe, vendar so največkrat dostopni skozi celo leto kar šampinjoni. Priporočam, da izberete čim večje, saj se na vročini precej skrčijo in tiste najmanjše je zelo težko polniti. So pa, vsaj meni, tisti najmanjši kar najbolj okusni :).

Šampinjoni (tudi gobe na splošno) so sicer precej znani po tem, da krepijo imunski sistem. Biotin, baker, niacin in riboflavin so sestavine, ki jih je v gobah kar precej. Te pomagajo pri regeneraciji kože in spodbujajo rast las. Šampinjoni pa vsebujejo tudi vitamin B12 in ostale vitamine, minerale in antioksidante, ki to živilo naredijo bolj bogato, kot bi si človek mislil na prvi pogled. Najbolj idealno je sicer, da gobe naberemo sami v gozdu, vendar pa jih izven sezone dobimo le v trgovinah. Najverjetneje taki šampinjoni niso ravno tako polni hranilnih snovi, kot bi jih vsebovali njihovi sorodniki iz gozda, vendar se moramo včasih zadovoljiti tudi s tem.

 

SESTAVINE (za 3-4 osebe):
 • 1 kg čim večjih šampinjonov (2 pakiranja iz trgovine)
 • 2 žlici stopljene kokosove masti
 • 250 g mletega BIO mesa
 • 6 kosov rezane slanine (prb. 120 g)
 • 4 kosi malih šalotk
 • 4 stroki česna (stisnjeni)
 • sesekljan peteršilj (1/4 skodelice)
 • žlica soli
 • 2 žlici belega vina (ni obvezno, a malce izboljša okus)

 

POSTOPEK:
 1. Pečico segrejte na 220°C. Pekač obložite s papirjem za peko.
 2. Šampinjone očistite in jim odstranite bete, tako da v klobukih nastane luknja. S prstom poskusite luknjo kolikor se le da povečati, da bo več prostora za polnilo. Bete prihranite za polnilo.
 3. Očiščene šampinjone premažite s stopljeno kokosovo mastjo in jih položite na pekač tako, da bodo klobuki obrnjeni navzdol.
 4. V segreti pečici jih tako pecite 10 minut. Nato pekač vzemite ven, klobuke obrnite na drugo stran in jih pecite še 10 minut.
 5. Medtem, ko se klobuki šampinjonov pečejo, pripravite polnilo. Najprej popecite slanino v vroči ponvi tako, da bo hrustljava in da se bo dala lepo nadrobiti.
 6. Šalotko in bete šampinjonov drobno sesekljajte.
 7. V veliki skledi združite mleto meso, sol, nadrobljeno popečeno slanino, nasekljano šalotko, peteršilj, česen in bete šampinjonov. Sestavine dobro pregnetite.
 8. Pečene klobuke šampinjnov sedaj napolnite z mesnim polnilom. Na koncu jih malce poškropite z belim vinom (alkohol pri peki izhlapi, tako da je v tem primeru dovoljen) in postavite v pečico še za 12 minut oz. dokler mesno polnilo malce ne porjavi.
 9. Postrezite še vroče in z veliko skledo zelene solate.