živila aip

MUST HAVE živila za pripravo raznolikih AIP receptov

Začetnikom AIP prehrane (kot sem bila to sama pred kratkim) bo ta objava precej koristila, saj jim bo prihranilo ure raziskovanja po internetu. Sama sem raziskovala ameriške recepte in katere sestavine se največkrat uporabljajo v receptih. Nato pa sem se ubadala s prevodi kot na primer: Arrowroot, Carob powder, Cassava…

Težavo sem imela tudi z iskanjem izdelkov po spletnih trgovinah, saj je potrebno upoštevati nekatere podrobnosti. Pri moki iz kasave / tapioke je na primer zelo pomembno, da je proizvedena iz korenine, ne iz kroglic. Na koncu sem vseeno prišla do ustreznih izdelkov, ki jih lahko dobimo tudi pri nas. V Ameriki imajo AIP ponudbo res zelo razširjeno, lahko kupijo celo že pripravljene AIP prigrizke in pijače. Na Amazonu sem gledala tudi ostalo ponudbo, vendar pa skoraj nobenega izdelka ne dostavljajo v Slovenijo.

18 najbolj uporabnih živil pri AIP dieti (in povezave do izdelkov v spletnih trgovinah)

 

Jabolčni kis

Na AIP dieti boste najverjetneje zaužili skledo zelene solate dnevno, tako da morata biti kvalitetni BIO jabolčni (ali pa balzamični) kis ter deviško oljčno olje vedno pri roki. Najboljši so seveda domači kisi iz kakšne kmetije, drugače pa izberite BIO varianto kisa.

Marantina moka / škrob

Maranta (angl. Arrowroot) je odlična za zgoščevanje in je nadomestek jedilnemu škrobu. Je zelo uporaben dodatek pri peki. Pridobiva se na naraven način iz korenin tropske rastline maranta.

Tapiokina / kasava moka oz. škrob

Pri nakupu pazite, da je moka narejena iz zmlete suhe korenine tapioke (manioke/kasave) in ne iz kroglic, ki so del te rastline. Moko se uporablja za boljšo teksturo testa, hrustljavo skorjo in za zgoščevanje jedi.

Pecilni prašek iz sode bikarbone in vinskega kamna

Ker veliko trgovinskih pecilnih praškov vsebuje aluminij in/ali škrob, bo najboljše, če si naredite svojo mešanico za pecilni prašek. Razmerje količine naj bo 2 dela vinskega kamna : 1 del sode bikarbone. Sestavini premešajte in ju shranite v nepredušno zaprti posodi, stran od vlage.

Rožičev prah / rožičeva moka

Rožičev prah (angl. carob powder) je izvrsten nadomestek kakavu, ki pa pri AIP dieti velja za možnega povzročitelja vnetij v telesu. Rožič se zato največkrat pojavlja kot sestavina pri raznih sladicah, kjer želimo kar najboljše nadomestiti kakav. Pazite, da prah ne vsebuje mlečnih sestavin in pa žit.

Kokosova moka

Zelo pogosto uporabljana pri peki sladic. Ima rahel okus po kokosu in nizek glikemičen indeks. Zaradi velike vsebnosti vlaknin moka posrka veliko tekočin. Tako je ni priporočljivo uporabiti v celoti kot nadomestek navadne moke, temveč jo je pri nekaterih receptih dobro kombinirati z ostalimi dovoljenimi AIP mokami. POZOR: kokosova moka ni enako kot ribani kokos. Moka je drobna, izgleda kot navadna moka, ampak malce bolj groba. V nekaterih trgovinah piše pod opison izdelka, da je kokosova moka tudi riban kokos, zato bodite začetniki pozorni, da izberete pravilno moko.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko je odlično pri pripravi kremnih omak, pri peki kot nadomestek mleka in kot sestavina smutijev. Pri nakupu bodite pozorni, da izdelek ne vsebuje dodatkov / stabilizatorjevguar gum” ali “xantham gum”, katerih se moramo pri AIP dieti izogibati. Pozorni bodite tudi na opis izdelka na nalepki – ekstrakti niso zaželjeni, temveč procentualno zapisani deleži kokosov. Seveda večji je procent kokosovega sadeža v mleku, bolj kvalitetno je mleko. Pri kvalitetnem kokosovemu mleku se bo vedno pojavila na vrhu plast kokosovih delčkov, pod njo pa se bo skrivala kokosova voda. To je seveda čisto normalno, saj je to pokazatelj, da smo kupili kvalitetno mleko. Plasti morate pred uporabo premešati. Sama najraje vsebino iz konzerve / tetrapaka premaknem v stekleno posodo in s paličnim mešalnikom premešam. Druga možnost pa je, da pločevinko segrevate v topli vodi. Tako se zgornji (mastni) sloj stopi in mešanje vsebine je enostavno. Preostanek shranjujemo v hladilniku 2-3 dni.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je zelo zdravo za uporabo v kuhinji. Ima kremasto strukturo in je primerno za uporabo na visokih temperaturah. Zaradi priokusa po kokosu je primerno predvsem za sladice, manj za mesne in zelenjavne jedi. Pri nakupu iščite nerafinirano, hladno stiskano, deviško kokosovo olje.

Kokosovo maslo

Glavna razlika med kokosovim oljem in kokosovim maslom je v strukturi. Na sobni temperaturi je kokosovo maslo trdno, medtem ko je olje bolj kremasto. Oba imata okus po kokosih.

Mast – svinjska mast, kokosova mast

Poleg kokosovega olja je pri pečenju zelo uporabna svinja mast (živalskega izvora) in kokosova mast (ki je brez priokusa po kokosu). Obe sta dobro obstojni na visokih temperaturah.

Avokadovo olje

Olje iz avokadov ni samo primerno za nego kože, ker je izredno bogato, polno vitaminov in prodre globoko v kožo. Je namreč tudi odličen za uporabo pri peki in cvrtju, saj je zelo dobro obstojen na višjih temperaturah. Ker je olje bogato z zdravimi maščobami je izvrsten nadomestek za kokosovo mast. Le to je potrebno segrevati, če jo želimo uporabiti v tekočem stanju, avokadovo olje pa je že primarno v tekoči obliki. Shranjevati ga je potrebno na sobni temperaturi, saj začne pri nižjih temperaturah hitro propadati.

Datlji

Datlje lahko občasno uporabite kot naravni nadomestek sladkorju. Pazite na količino, saj se moramo izogibati prevelikemu vnosu fruktoze v telo pri izločevalnem delu AIP diete. Datlji pa vsebujejo zelo veliko količino sladkorja.

Domači med

Tudi domači med uporabljamo kot naravni nadomestek sladkorju pri peki ali pripravi sladkih jedi. Tudi tu moramo zelo paziti na količino, saj ima med v sebi veliko sladkorja. Sicer je naravni sladkor, a vseeno moramo vnos omejiti. Najboljše je poiskati čebelarja in kupiti kvalitetno živilo – glede na zelo majhno uporabo pri peki ga boste imeli za kar nekaj časa.

Ekstra deviško oljčno olje

Izberite kvalitetno ekstra deviško, hladno stiskano oljčno olje, ki se prodaja v temni steklenici. Shranjujte ga na temnem prostoru, proč od sončne svetlobe. Priporočam nakup malce dražjega oljčnega olja in ne najcenejšega, saj ga boste imeli za dlje časa in ga dnevno uporabljali, tako da ne šparajte na kvaliteti.

Želatina v prahu (brez okusa)

Želatina ima kar precej zdravilnih učinkovin (dobra je predvsem za sklepe, črevesje, lase, nohte). Uporablja se večinoma pri pripravi sladic in določenih prigrizkov za večjo kompaktnost. Je zelo dober nadomestek jajc pri peki.

Morska sol

Ker se sol velikokrat uporablja na jedilniku, je priporočljivo, da kupite kvalitetno sol. Mora biti nerafinirana – čim manj predelana. Jaz kupujem kar sol iz solin, ki je v malce večjih kristalčkih. Sol vsebuje pomembne minerale, ki pa so žal v tistih najcenejših skoraj nezasledljivi. Zelo primerna je tudi rozasta himalajska sol, ki je bogata z različnimi minerali in ima visoko vsebnost železa.

Vanilija

Pri AIP receptih je dovoljeno uporabljati stroke vanilije in vanilijo v prahu. Tekoča aroma vanilije pa v večini primerov vsebuje alkohol, zato se je moramo izogibati. Izjema je uporaba tekoče arome pri peki, saj tam alkohol izhlapi.

Moka iz zemeljskih mandljev

Zemeljski mandlji (angl. Tigernuts) in moka iz njih so dovoljeni pri AIP dieti. To namreč niso oreščki ampak zelenjavna korenina, ki ima rahel priokus po oreščkih. Moka se zaradi strukture podobne navadni moki, in priokusa po oreščkih velikokrat uporablja pri peki. Trgovinica Drobtinka ima kar lepo zalogo izdelkov iz zemeljskih mandljev. Sama sem preizkusila granolo iz moke zemeljskih malndljev in je izvrstna!