kokosove kroglice

Kokosove kroglice z rožičem in kolagenom

Kokosove kroglice

Kokosove kroglice z rožičevo moko so izvrstni nadomestek za klasične čokoladno – kokosove kroglice, katere verjetno večina pozna že iz otroštva. Sama sem jih delala kot otrok, ker je bil recept zelo preprost celo za 5-letnico. Mletje piškotov, topljenje masla, kakav v prahu… Kako torej ta recept prilagoditi za AIP dieto, ko so pa v bistvu vse sestavine na AIP prepovedane? Preprosto – poiskati je potrebno ustrezne nadomestke. 🙂 Edina sestavina, ki ostane iz klasičnega recepta je nastrgan kokos oz. kokosova moka.

Kolagen v prahu je pri AIP dieti zelo priporočljiv dodatek. V tem receptu je uporabljen kot ena izmed sestavin, ki te kroglice naredi še bolj hranljive. Kolagen lahko tudi preskočite, v kolikor ga trenutno ne uporabljate, vendar tekstura za oblikovanje kroglic ne bo popolnoma enaka. Če je vaša masa preredka, kolagen nadomestite s kakšno žličko (po občutku) kokosove moke. Tu je mišljena tista, drobno mleta, ne kokosova moka, ki jo v receptu uporabljamo kot sestavino za maso in za dekoracijo kroglic. Ta drobno mleta kokosova moka namreč izvrstno vpije tekočine, zato pazite, da mase ne naredite presuhe. Dodajajte jo postopoma.

 

Sladica iz otroštva

Rožičeva moka oz. rožičev prah se pri AIP receptih uporablja kot nadomestek kakava. Sladicam doda prav prijeten priokus, ki spominja na rožičevo potico. Ta prigrizek je zame zelo sentimentalen, ker me spominja na otroštvo. Že samo delanje kroglic je spomin na otroštvo, pa tudi okus po rožičevi potici, ki je bila takrat, ko sem bila otrok, vedno pri babici na mizi. 🙂 Rožičevo moko naj bi našli v vseh malce večjih trgovinah, vendar pa sama vseeno raje izbiram sestavine iz ekološke pridelave. Svoj rožičev prah sem naročila tukaj.

 

Prigrizek za na pot

Te AIP kokosove kroglice z rožičem so lahko tudi super prigrizek za na pot. Lahko jih namreč zamrznjene spakirate v posodico in jih uporabite čez nekaj ur. Pretople kroglice namreč niso čvrste in lahko izgubijo obliko. Tudi bolj slastne so, če so malo bolj čvrste. Zato je pomembno, da jih vedno hranite na hladnem.

 

rožičeve kroglice

 

Recept

Sestavine:
 • 120 g kokosovega masla (malce, a ne preveč stopljen)
 • 50 g nastrganih kokosovih delcev (kokosova moka) in nekaj moke za dekoracijo kroglic
 • 2 merici (ali 4 žlice) kolagena v prahu (lahko preskočite, če ga ne uporabljate vsakodnevno)
 • 1 žlica kokosovega olja
 • 1 žlica rožičevega praha
 • 1 žlička medu (ni obvezno)
 • 1 žlica vode ali kokosovega mleka (po potrebi, v kolikor je vaša masa presuha)
Postopek:
 1. Malce stopite kokosovo maslo, tako, da bo primeren za delanje mase za kroglice. Sama ga stopim kar v mikrovalovni pečici – približno 1 minuta gretja. Če imate zelo toplo stanovanje, pa je možno, da bo kokosovo maslo že primerno stopljeno. Moje je precej trdo, tako da ga je potrebno malce otopliti.
 2. V kokosovo maslo dodamo vse ostale sestavine in mešamo, da nastane gladka “čokoladna” masa. Če je masa pregosta, dodamo žlico vode ali kokosovega mleka.
 3. Ko imate narejeno primerno gosto maso, začnemo z “rolanjem” kroglic. Velikost kroglic je poljubna, sama jih delam približno 2 cm debele, ker mi bolj odgovarjajo mini kroglice v velikosti grižljaja. Tako jih iz mase dobim približno 14. Vsak kos mase “porolajte” po rokah, da nastane kroglica. To kroglico nato povaljamo v kokosovi moki, ki smo jo pred tem nastavili v globok krožnik. Povprečno se potrebuje 5 žlic kokosove moke za dekoracijo. Je pa odvisno od velikosti vaših kroglic, tako da to količino prilagajajte po potrebi.
 4. Kroglice postavite za vsaj eno uro v hladilnik ali pa jih zamrznite, če nameravate z njimi potovati.