čokoladno bučno pecivo

Čokoladni bučkin kruhek

Čokoladni bučkin kruh

Pecivo sem odkrila dober mesec nazaj in ga od takrat redno pečem vsak teden. Je na vrhu seznama mojih najljubših. Obdrži se 2, največ 3 dni, pa se moram zelo zadrževati, da ne pojem preveč naenkrat 🙂 V desertu ni spornih sestavin, kar se tiče AIP diete, le med je priporočen le ob posebnih priložnostih. Ker je v celem kruhku ena žlica medu, bi s tem, če bi sladico pojedli v enem dnevu, najverjetneje prekoračili 20 g omejitev s sladkorji. Velika žlica medu ima namreč 17 g sladkorja.

 

Izvrsten okus

Ne glede na to, ali pripravljate bučkin kruh z rožičevim prahom ali kakavom v prahu, je sladica izvrstna. Zaradi visoke vsebnosti bučk je izredno sočna (kar je navadno pri teh nizko-kaloričnih desertih težko doseči) in prav prijetnega okusa. Presenetilo me je, da se okusa bučk sploh ne čuti. Rožič oz. kakav je najbolj izrazit, takoj za njim pa cimet. Lahko bi sicer delali recept brez medu, a se mi zdi, da ravno med doda piko na i temu pecivu.

Odlično se poda k čaju, kavi … In kar me je zelo razveselilo, partner, ki sicer ne mara AIP in LCHF sladic, je bil nad bučkinim kruhom navdušen. Naj omenim, da sicer bučk ne mara kot glavna jed ali pa kot priloga k glavni jedi. A tu, kot sem omenila, se okusa bučk sploh ne zazna. Sladici dodajo sočnost in veliko vlaknin, okus peciva pa je po kakavu oz. rožiču.

 

pecivo iz bučk

 

Sestavine

  • 300 g naribanih (olupljenih) mini bučk – približno 2 skodelici
  • 140 g kokosove moke
  • 50 g rožičevega praha ali kakava v prahu (če ste kakav uspešno uvedli nazaj na jedilnik)
  • 100 g kokosovega olja
  • 1 žlica medu
  • pol žličke sode bikarbone
  • pol žličke vinskega kamna v prahu
  • 1 žlička cimeta
  • ščepec soli
  • 3 žlice želatine v prahu (najbolje želatina FIX)
  • 200 ml vroče vode

 

Postopek

  1. Pečico segrejte na 190 stopinj.
  2. Pripravite pekač za kruh oz. pecivo tako, da ga obložite s papirjem za peko ali pa namastite s kokosovo maščobo. Sama uporabljam pekač v velikosti 11 x 20 x 7 cm (ŠxVxG) in z maso ga napolnim skoraj do vrha.
  3. V veliki posodi zmešajte skupaj vse sestavine. Masa pride čvrsta in kompaktna, če se vam pa vseeno zdi presuha, dodajte še malce tople vode.
  4. Maso naložite v pripravljen pekač. Položite ga v segreto pečico in pecite 40 minut.
  5. Pustite pecivo, da se ohladi. Priporočljivo ga je pustiti čez noč (ali vsaj nekaj ur) v hladilniku. Če jeste bučkin kruh topel, se precej drobi, hladen pa se zelo lepo reže.