Cimetovi AIP piškoti

Cimetovi AIP piškoti z rozinami

“Kaj tako lepo diši?” sem slišala po 10 minutah peke teh piškotov v pečici. Cimet in aroma pomaranče skupaj z moko zemeljskih mandljev poskrbita za odlično aromo in okus teh piškotov. Primerni so tako za dodatek k vašemu najljubšemu čaju kot tudi k skodelici jutranje kave. Slastni so tudi za vse ostale, ki niso na AIP dieti, saj pri samem okusu res ni za zaznati, da so to “dietni” piškotki.

Okrasite jih lahko po želji s stopljenim kokosovim maslom in pomarančno lupinico, vendar so enostavno odlični tudi brez te dekoracije. Pazite le na dnevni vnos sladkorja pri tej sladici, saj je zaradi datljev, rozin in medu lahko omejitev 20 g / dan kaj hitro presežena. 3 – 4 piškoti na dan je priporočena mera. Iz tega recepta pa dobite ven približno 12 piškotov.

 

 

Sestavine za AIP piškote:

  • 4 datlji, izkoščiščeni in drobno nasekljani
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica želatine v prahu + 4 žlice vode
  • 1 žlica cimeta v prahu
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/2 žličke vinskega kamna
  • 1/4 žličke soli
  • 1 1/4 skodelice moke zemeljskih mandljev
  • 3/4 skodelice tapiokine moke
  • žlica nastrgane lupine pomaranče (BIO pomaranča)
  • 1/3 skodelice rozin (če pazite na dnevni vnos sladkorja, jih lahko spustite)

 

Postopek:

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj in pripravite pekač. Obložite ga s papirjem za peko.
  2. Sesekljane dateljne postavite v kozico z nekaj vode in segrejte do vrenja. Pustite jih v vreli vodi nekaj minut oziroma toliko, da postanejo mehki.
  3. Datlje, kokosovo olje, želatino v prahu in žlico medu dodajte v “blender” in mešajte toliko dolgo, da se vse sestavine dobro sprimejo in nastane lahka, puhasta zmes.
  4. Zmes premaknite v večjo posodo in ji dodajte še preostale sestavine – cimet, soda bikarbona, vinski kamen, sol, zemeljske mandlje, tapiokina moka, lupina pomaranče in nazadnje še rozine.
  5. Vse sestavine dobro premešajte s kuhalnico ali rokami. Masa bo lepljiva, vendar naj bi se kljub temu dalo oblikovati kroglice.
  6. Maso razdelite na približno 12 kroglic, ki jih položite na pekač. Malo jih sploščite z rokami, da nastane oblika piškotov.
  7. Piškote pecite 15 – 17 minut, dokler niso ob robovih lepo čvrsti. Vzemite jih iz pečice in ohladite.
  8. Po želji lahko piškote okrasite s stopljenim kokosovim maslom in malce nastrgane pomarančne lupinice. Postrezite hladne.

 

2 Komentarjev

Pridruži se pogovoru in povej svoje mnenje.

Nina Vojskič
avgust 27, 2018 at 11:08 dop

Nekaj časa nazaj sem zasledila, da naj bi jeseni v prodajo prišla knjiga z zbranimi AIP recepti, zdaj pa ne najdem prispevka. Je še v načrtu? Hvala, lp

eveber
avgust 27, 2018 at 11:08 dop
– V odgovor na: Nina Vojskič

Premalo je bilo zanimanja, tako da se je rok izdaje žal prestavil na naslednje leto, ni še datum nič določen, bo pa obvestilo na spletni strani in na FB strani, ko se bo zadeva kaj razvijala naprej.