aip zajtrk

AIP ZAJTRK – Bananino kokosove polpete

AIP zajtrk kot odličen začetek dneva

Začnite vaš dan s kvalitetnim in hranljivim zajtrkom, ki vsebuje sestavine, ki vašemu telesu ne bodo škodovale. Recept je sestavljen izključno iz sestavin, ki so na AIP prehranjevalnem protokolu dovoljene, tudi v začetnem obdobju, ko moramo izločiti marsikatero živilo iz jedilnika. To obdobje je najtežje za marsikoga, saj se veliko ljudi počuti prikrajšane, imajo občutek odrekanja. V kolikor pa znate poskrbeti za raznolikost jedilnika in okusne jedi, ste že na pol poti skozi uvajalno obdobje.

Sadje na AIP začetnem izločevalnem postopku je sicer omejeno – izbirati moramo sadje z nizkim GI kot so na primer maline, borovnice, jagode… Banana je ena izmed tistih sadežev, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov in moramo paziti, da je ne pojemo preveč. A v manjših količinah je banana zelo koristen sadež in odlična zamenjava za jajca v veliko receptih. Vsebuje veliko magnezija, kalija, različne minerale in elektrolite, vitamin C in B6, folat…

Banana v kombinaciji s kokosom je meni osebno ena izmed boljših kombinacij. Sicer znajo te sladke polpete biti za marsikoga presuhe, vendar to hitro rešimo z nepogrešljivim dodatkom sočnega sadja. Sama vedno posežem po malinah ali pa borovnicah, kar imam takrat v hladilniku. Pazim pa, da je večino sadja, ki ga zaužijem, iz skupine jagodičevja, saj vsebuje najmanj sladkorja.

 

aip-zajtrk

 

SESTAVINE (2 debelejši polpeti ali 3 tanjše):
 • pol banane
 • 25 g kokosove moke
 • noževa konica sode bikarbone
 • 1 žlica kokosovega olja
 • 1 žlica želatine v prahu
 • 3 žlice vroče vode
 • 3 žlice kokosovega mleka (oz. po potrebi)

 

POSTOPEK:
 1. Pečico segrejte na 150°C.
 2. Polovico banane zmečkajte v manjši skledi in ji dodajte vse ostale sestavine. Dobro premešajte vse sestavine, da dobite gladko maso. Če je masa presuha, se bodo polpete drobile. V tem primeru dodajte še malce kokosovega mleka ali pa vroče vode.
 3. Maso oblikujte v 2 ali pa 3 kroglice, katere položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Z roko jih stisnite, da dobite lepe, okrogle polpete. Debelina polpet naj bo od 0,5 do 1 cm.
 4. Polpete pecite 20 minut. Nato jih pustite, da se malce ohladijo. Postrežite s poljubnim sadjem kot prilogo.