AIP piškoti

AIP piškoti z rozinami

AIP piškoti s sadjem

So prava poslastica kot desert ali pa kot malica ali prigrizek med obroki. Ker vsebujejo precej sladko sadje, je pri izločevalnem delu AIP diete potrebno paziti na dnevni vnos sladkorja. Dnevno sta za zaužitje priporočena največ 2 piškota, s tem da tisti dan ne jeste dosti drugega sadja. Tisti, ki pazite na vnos sladkorja s sadjem, pa sadje izločite iz recepta. Sami piškotki bodo še vedno slastni 🙂

Namesto rozin lahko uporabite tudi kakšno drugo sadje – recimo posušene borovnice, robidovje, jagode, datlje… Če želite zmanjšati količino sladkorja, po želji zmanjšajte količino sadja, ki je v receptu. Recept sem preizkusila brez posušenih marelic in je prav tako izvrsten, celo bolj mi odgovarjajo manj sladki piškoti.

 

AIP pecilni prašek

Pri receptih se velikokrat uporablja pecilni prašek. Ker pa se na AIP izogibamo raznih aditivov, ki se velikokrat pojavljajo v praških kupljenih v trgovini, je najlažje, da si pripravimo svoj pecilni prašek. Potrebujemo 2 sestavini – jedilno sodo bikarbono (ki se jo dobi že kar v vsaki trgovini) in pa vinski kamen (katerega pa je malce težje dobiti v navadnih trgovinah, sama sem ga našla v spletni trgovini). Razmerje količine naj bo 2 dela vinskega kamna : 1 del sode bikarbone. Sestavini premešajte in ju shranite v nepredušno zaprti posodi, stran od vlage.

 

aip piškoti

 

Recept za AIP piškote

Sestavine:
  • 1/4 skodelice kokosovega olja
  • 1 žlica medu
  • 1 srednje velika BIO pomaranča – nastrgana lupinica in sok pomaračne
  • 1/2 skodelice kokosovega mleka
  • 1/2 skodelice vročega Earl Grey ali Rooibos čaja
  • 1 žlica želatine v prahu
  • 1 skodelica kokosove moke
  • 1 1/2 skodelica tapiokine moke
  • 2 žlički cimeta v prahu
  • 1 žlička nastrganega ingverja
  • 1 žlička AIP pecilnega praška (glej opombe zgoraj – 2 dela vinskega kamna : 1 del sode bikarbone)
  • 1/4 žličke soli (najboljša je himalajska ali kakšna druga kvalitetna sol)
  • pol skodelice rozin
  • pol skodelice posušenih marelic

 

Postopek:
  1. Pečico segrejemo na 180˙C.
  2. Kokosovo olje, med, kokosovo mleko, sok in nastrgano lupinico pomaranče damo v večjo posodo.
  3. Posebej skuhamo čaj (pol skodelice) in vanj vmešamo želatino. Tekočino nato dodamo k ostalim sestavinam v posodi.
  4. Sestavinam dodamo še kokosovo in tapiokino moko, cimet v prahu, ingver, pecilni prašek, sol in drobno narezano posušeno sadje.
  5. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo kompaktno maso iz katere bomo lahko oblikovali piškote. Če je masa preredka, dodajte nekaj žlic tapiokine moke. Če je pregosta, pa dodajte nekaj žlic kokosovega mleka.
  6. Iz mase oblikujemo kroglice in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
  7. Kroglice nato narahlo sploščimo s pomočjo roke ali pa dna kozarca, da nastanejo bolj ploščate oblike piškotkov. Če delate manjše kroglice, boste iz mase dobili 12-16 kroglic. Če delate večje piškote, pa nekje 6-8 večjih kroglic.
  8. Piškote pecite 20-30 minut, dokler ne postanejo zlato-rjavi. Po končanem pečenju jih pustite na pekaču, da se ohladijo. Topli piškoti so namreč zelo krhki in jih je težko prestavljati. Postavite jih v hladilnik, da pridobijo bolj trdno obliko. Porabite jih v 3 dneh.