kombuča

AIP kombuča

Kaj je kombuča?

Kombuča, kambuša ali “Kombu-cha” je vrsta fermentiranega čaja in izvira iz Daljnjega vzhoda. Ta pijača je že skoraj dva tisoč let med nami – prvič se je pojavila okrog leta 220 na Kitajskem. Je polna zdravilnih sestavin, kot so probiotiki, encimi, vitamini B in E, mlečna kislinaNase veže odpadni material in tujke v telesu. Zaradi tega jo velikokrat označujejo tudi kot “čudežni napitek”. Zaradi ugodnega vpliva njenih probiotikov na črevesno steno jo ljudje uporabljajo tudi kot pripomoček pri hujšanju. Antioksidanti v kombuči pripomorejo k zdravim jetrom in ledvicam ter zmanjšajo diabetične težave. Raziskave so pokazale, da kombuča pomaga pri zdravljenju prepustnega črevesja, ki je navadno glavni povzročitelj avtoimunske bolezni. Pomaga tudi v boju proti kandidi, saj s svojimi probiotičnimi kulturami popravlja vnetno stanje v črevesju.

Čeprav jo pripravljamo s sladkanim čajem je na koncu tako zelo malo sladkorja v pijači, da je primerna tudi za AIP dieto (količina sladkorja je odvisna predvsem od časa fermentacije). Dlje se kombuča fermentira, manj sladkorja je v njej, vendar je potem tudi zelo kisla. Pri fermentaciji se pojavi tudi delež alkohola (približno 1-5%), ki je sicer prepovedan pri AIP načinu prehranjevanja. Vendar vsi strokovnjaki, specializirani za AIP dieto, kombučo kljub temu močno priporočajo uživati v zmernih količinah vsak dan. Priporočajo zaužiti kozarec pijače na dan (2,5 dl), vendar je priporočljivo, da jo pijete po 0,5 dl naenkrat čez cel dan.

Kombuča je sicer za večino ljudi izjemno zdravilna, vendar pa morate poslušati svoje telo. Nekateri, ki so občutljivi na kvas, bodo imeli težave z uživanjem te pijače. Drugi imajo lahko obdobje “zdravljenja” takoj po začetku pitja kombuče, ko se boste počutili celo slabše kot prej. Vendar naj bi to obdobje minilo po 3-4 dneh, v nasprotnem primeru pitje kombuče opustite in poskusite ponovno čez pol leta.

 

priprava kombuče

 

Kako jo pripraviti?

Najtežji del je poiskati čajno gobo (scoby), ki je odgovorna za nastanek zdravilne pijače. Na srečo je v Sloveniji veliko ljudi, ki je gobo pripravljeno brezplačno odstopiti tistim, ki jo potrebujejo. Najdete jih na raznih forumih, samo malce je potrebno uporabiti strica Googla :). Lahko pa si gobo pripravite tudi sami, vendar boste za to rabili del že pripravljene kombuče. Če imate prijatelja ali znanca, ki redno pripravlja kombučo, verjetno ne boste imeli težave tudi s pridobitvijo gobe. Če pa ste prepuščeni sami sebi, vam priporočam, da v trgovinah z zdravo prehrano poiščete kvalitetno, že narejeno kombučo.

 

POSTOPEK PRIPRAVE ZA IZDELAVO KOMBUČA GOBE:
  • Zavrite 500 ml vode (sama uporabljam filtrirano vodo).
  • Dodajte 3 čajne vrečke pravega črnega ali zelenega čaja. Pustite stati 5 minut. Vrečke vzemite iz vode, dodajte 3 žlice (navadnega belega) sladkorja in premešajte, da se sladkor raztopi.
  • Čaj pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato ga prelijte v veliko, široko stekleno posodo (vedno čista, steklena posoda!) in dodajte 200 ml kombuče.
  • Steklen kozarec pokrijte s krpo ali papirnatim servetom in zatesnite z gumico ali vrvico. Tako preprečite mušicam in prahu vstop v posodo, kombuča pa lahko še vedno nemoteno fermentira.
  • Posodo pustite na sobni temperaturi in jo umaknete nekam, kjer jo sončni žarki ne bodo dosegli. Po dveh tednih boste opazili, da se goba že lepo oblikuje. Pustite jo rasti do debeline približno 5 mm. Tako ste pridobili svojo kombuča gobo, s katero lahko pričnete delati tiste prave kombuče.
  • Tekočino, ki je nastala, uporabite pri nadaljevanju kot nadomestek “že narejene kombuče”.
  • Gobo pazljivo (s čistimi rokami) premaknite na krožnik in jo malce pokapajte s tekočino iz kozarca. Sedaj se lotite priprave “prave kombuče”.

 

POSTOPEK PRIPRAVE KOMBUČE Z GOBO:
  • Zavrite 3 l vode. Dodajte 8 čajnih vrečk (črni ali zeleni čaj) in jih pustite namakati 5 minut.
  • Čajne vrečke odstranite in dodajte skodelico sladkorja. Premešajte.
  • Čaj ohladite na sobno temperaturo, nato ga prelijte v veliko čisto, stekleno posodo.
  • Dodajte 2 skodelici že pripravljene kombuče in premešajte.
  • Pazljivo premaknite kombuča gobo iz krožnika v stekleno posodo.
  • Posodo pustite na sobni temperaturi in v senčnem prostoru približno 10 – 17 dni. Odvisno od vašega okusa. Pri AIP dieti je zaradi nižje vsebnosti sladkorja priporočljivo kombučo pustiti fermentirati približno 15 dni. Tekočina bo v tem primeru veliko bolj kisla.
  • Po končanem postopku tekočino precedite skozi cedilo in gazo ter jo hranite v stekleničkah v hladilniku. Uporabna je 3-6 mesecev, odvisno od kvalitete in zdravja vaše gobe.

 

Vedno operite roke pred postopkom priprave kombuče. Poskrbite, da so posode in pripomočki vedno čisti. Če se na vaši gobi pojavi plesen (črne, zelene ali rdeče pike), jo takoj zavrzite. Goba je stara in jo je potrebno zamenjati, ko postane popolnoma rjava.

 

Ob vsakem postopku fermentiranja kombuče nastane nova, mala goba. Včasih pa samo “mama goba” postane malce debelejša. Dodatne gobe lahko shranite v hladilniku v steklenem kozarcu z malo kombuče ali pa jih podarite ljudem, ki jo potrebujejo. Gobe so sicer primerne tudi za uživanje, čeprav so ne ravno prijetnega izgleda in okusa. Veliko ljudi si kakšen košček gobe doda v smoothie.